Ved
ved
ved
ved

Vedförsäljning Älvdalen, Särna, Idre, Mora, Orsa, Sälen och Grövelsjön

Vedförsäljning

All ved är slut för säsongen

Passa på att boka inför nästa säsong 24-25

Transport går att ordna mot tillägg i området kring Älvdalen, Särna, Idre, Mora, Orsa, Sälen och Grövelsjön. All ved som är färdig är 30 cm. Alla mått är stjälpt mått.

Ring 070-3008061 eller maila din beställning på info@christerhed.se

Alla priser är inklusive moms.

Fakta om ved

Björk

Björk brinner utan gnistregn och sprätter inte. Björk är därför lämpligt för öppna eldstäder. Björknäver är väldigt tät och rå björkved ska därför staplas med nävern nedåt. 

Gran

Gran brinner med ett sprakande ljud och sprätter glöd. Gran är därför inte lämpligt för öppna eldstäder. Gran är det enda trädet som kan torka helt på stock utan at kapa och klyvas. 

Tall

Tall brinner med ett sprakande ljud och sprätter glöd. Tall är därför inte lämpligt för öppna eldstäder. Tall innehåller mycket kåda, speciellt kärnveden, och är därför mycket rötbeständigt. Det är därför lämpligt för dig som måste förvara veden utomhus. 

Mått

Stjälpt mått (löst) – m3s

Ved som ligger ”huller om buller” kallas stjälpt. Längre ved innehåller mer luft och kortare ved mindre. En kubikmeter stjälpt ved (1 m3s) motsvarar ca 0,6 kubikmeter travat mått (m3t).

Travat mått (staplat) – m3t

Ved som travas/staplas (ordnas) tar mindre plats än ved som ligger huller om buller. En kubikmeter travad ved (1 m3t) motsvarar ca 1,6 kubikmeter stjälpt ved (m3s)

Värmevärden för småved vid en fuktighet på 20 procent

Träslag Värmevärde kWh/kg Värmemängd kWh/m3 travat mått Värmemängd kWh/m3 löst mått
Björk 4,15 1700 1010
Tall 4,15 1360 810
Gran 4,10 1320 790

Blandved passar bra som ved

Som du ser även andra träslag än björk passar bra som ved. Det är egentligen ett ganska nytt fenomen att favorisera björkved. Dock är björkveden bättre att elda i en öppenspis för att undvika gnistor som sprätter ut på golvet.